vanliga frågor

Vänligen sök svar på din fråga nedan innan du kontaktar oss, de vanligaste frågorna finns här!

Måste jag fråga grannarna innan jag sätter in en braskamin?

Nej, det måste du inte. Du gör en bygganmälan till din kommun och de hanterar detta åt dig. Men om du inte äger fastigheten själv måste du naturligtvis verifiera detta med fastighetsägaren, ex. om du bor i en bostadsrätt (där föreningen äger fastigheten).

Vad händer med vår gamla kamin, tar ni med den när ni installerar en ny?

Byter du din nuvarande eldstad mot en ny från oss tar vi med hand om din gamla. Vi se alltid till bästa miljövänliga sätt och vi städar självklart alltid efter oss!

Vi behöver hjälp att montera vår planerade kamin, gör ni det också?

Ja, det kan vi. Vi installerar både kamin och skorsten åt våra kunder. De flesta av våra kunder vill ha hjälp med just detta och även med övriga delar som bygganmälan etc.

Installerar ni bara kaminer eller även skorsten?

Vi installerar både eldstäder och skorstenar. Skorstenar kan fås både murade och i stål och vi utför även skorstensrenovering och monterar taksäkerhet. Kontakta gärna oss med mer specifika frågor angående skorstenar.

Kan jag utnyttja ROT-avdraget när jag köper en kamin med installation?

ROT gäller enbart på den del av en köpt tjänst som är själva arbetet. Du kan nyttja ROT-avdraget på installationen av kaminen men inte för kostnaden av kaminen. ROT-avdraget görs enligt fakturamodellen. Det innebär att du som köpare bara betalar 70% av arbetskostnaden inklusive moms. Du får alltså din preliminära skattereduktion direkt. Den resterande arbetskostnaden skickar Skatteverket till oss när du har betalat fakturan.

Jag har en braskamin från 1983. Varför ska jag byta ut den mot en ny? Hur länge håller den gamla?

Tveklöst så ska du byta ut din gamla kamin. En kamin går sällan sönder dvs. den håller nästan i evigheter om den sköts på rätt sätt. Men däremot så sker en ständig utveckling av både design men framför allt de viktigare aspekterna som förbränning och utsläpp. En modern kamin med ”Clear burn” – teknik ger ca 90 % mindre partikelutsläpp än din gamla kamin. Dessutom är verkningsgraden ca 60% bättre i en ny kamin.En familj kan enkelt spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut sin gamla kamin mot en ny.

Kommer ni hem på ett hembesök innan vi får en offert på installationen?

Vi kommer alltid ut på ett kostnadsfritt hembesök, och sedan så kommer vi överens om hur och var installationen ska ske. Därefter så får ni självklart en eller flera offerter om så önskas.

Andra frågor

Om ni inte hittar något svar på er fråga så är ni välkomna att kontakta oss direkt på info@kaminiuppsala.se så besvarar vi er fråga så snart vi kan.